2010. augusztus 9., hétfő

Islas Ballestas és a Reserva Nacional Paracas

Ugrálunk az idősíkok között mint Proust (bocsánat). Paracasban még Nazca után voltunk, Lima és dzsungel előtt, de csak most jutottam el, hogy írjak róla.

A busz Nazca és Lima között kérésre megáll a főúton, ahonnan egy taxival bedobhajtuk magunkat Paracasba kb. 20 perc alatt és 12 sole-ért. A turisták két dolog miatt mennek ide. Hogy megnézzék a Ballestas szigeteket, amelyek tele van madarakkal és néhány fókával. Annyira tele van, hogy a mai napig folyik itt a guano bányászat. Most már csak hatévente, de amíg a guanó adta a műtrágya fő alapanyagát (19 sz. vége, ha jól emlékszem), addig komoly vagyonok születettek ebből. Ja, ha valaki nem emlékezne a gimis földrajzórára, akkor a guanó nagy mennyiségű összeszáradt madárszar, ha jól emlékszem magas kéntartalommal. Ballestason olyan hat hét méter magasságban rakódott le, de a hajóból csak annyit látni, hogy minden fehér.
Ja és a madarakat. Humboldt pingvineket, amelynél északabbra (melegebb területen) már csak a galapagosi pingvinek élnek. Voltak még kormoránok (két fajta is, de ezeknek utána kell nézzek, meg valami nagyméretű honos tengeri madár).
A program reggel 8 kor indul, kb 11 ig tart, egy óra oda egy másik vissza és egy óra ott. Ha szerencsés az ember palackorrú delfinnel is találkozik, ahogy mi. A hajók Paracasból indulnak és mennek mint a gép.

Kis szerencsével palackorrú delfinekkel lehet találkozni kifelé menet.

A sziget egy képe

Amiket kínálnak a szigetetek: A Humbold pingvinek
Red footed Cormoran

Peruvian Booby

Inca Tern

Guanay Cormoran

Oroszlán fókák, alvók és


A Reserva Nacional Paracas a legnagyobb félreértés, mindenkit lebeszélek róla, aki gondolkodik rajta. Úgy adják el, hogy itt egy flamingo, ott egy visitor center, amott egy másik madárkülönlegesség, aztán pingvinek is. Ehhez képest szörnyen gyanús lett az egész mikor először álltunk meg és a vezető fosziliákról kezdett magyarázni.


Részemről ez volt legérdekesebb foszilia felfedezés

Ennyit látsz a rózsaszín flamingókból

A szép tengerpartok 1

A szép tengerpartok 2 ( a világon csak 3 helyen van ilyen vörös homok!!!)

Madárszinten volt ez az érdekes csőrű madár. Úgy emlékszem ilyet utoljára Shetland szigeteken láttam

És volt egy ilyen madárraj is

Kb 30 sole-ért a következőt kapja az ember. Összidőtartam: 5 óra. Ebből buszon rázkódás: 1,5 óra, ebéd másfél óra, fosziliák tanulmányozása 0,5 óra. Szép tengerpartokon gyönyörködés 1 óra, birdwatching: fél óra. A visitor centre romokban az utolsó földrengés óta, a flamingókat csak két km-ről lehet nézni, mert különben elrepülnek, stb. Az étteremben horror árak, madár szinte zéró. Ha tengerpartokra vagy kíváncsi, ne hagyd ki, ha madarakra, állatokra, felejtsd el. Érdemes tisztázni előre, mi az utazás eszköze, mert mi egy ócska midi busszal zötykölődtünk. Előttünk négy olasszal, akik közül a főokos – nem viccelek – 11 től 5-ig végigbeszélte az utat. Mit beszélte, magyarázta.

Az egész úgy van kitalálva, hogy a turista reggel lenyomja a hajótúrát, déltől meg a nemzeti parkot, este meg már felkapaszkodik egy buszra Lima vagy Nazca felé. Szállás rengeteg, jó áron, egyben lehet alkudni a hostelre és a két programra, Csak – mondom – a nemzeti park időpazarlás ebben a formában és egyénileg nem tudom, hogyan engedik be az embereket, de nem nagyon, hiszem, hogy beengedik őket bóklászni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése