2010. július 21., szerda

Buenos Aires - Puerto Madryn

Ilyen nincs és mégis van. Ahova tegnapelőtt nem volt jegy, oda ma volt. Ha valaki még tudja követni, az eredeti elképzelés az volt, hogy Puerto Madrynból egyből nyugatnak megyünk Barilocheba (szintén Arg., de már a Chilei határ mentén). Erre tegnap előtt azt mondták nincs ilyen busz, csak ha kitérővel megyünk (13 óra helyett 16-18 óra utazás). Azt is mondták, hogy utána B-ből nem lehet átmenni Chilébe a hóhelyzet miatt. Ma mikor kimentünk jó korán a pályaudvarra az indulás előtt még érdeklődni, pont az ellenkezőjét mondták. (Nóri: Az, ami az első alkalommal teljesen kaotikusnak átláthatatlannak, sőt felháborítónak tűnt, másodjára már kezelhető volt. Ma reggel már tudtuk mi a rendszer és sokkal magabiztosabban „tárgyaltunk” ). Gyorsan megvettük a jegyet rá.

Most már hat órája utazunk a busszal. Háromszori étkezés jár, az első 30 perc után bejelentették, hogy nagywczni tilos. Oda kell majd figyelni, mit viszünk be.

Semi cama osztályon utazunk, a cama osztály már elfogyott. Cama osztályon teljesen el lehet feküdni, itt csak majdnem. Emeletes busz, valami mindig megy a tv-n. Másfél órán át a 90 es évek slágerei voltak, Dj Bobo, No Mercy, dr Alban stb, aztán lejárt a DVD és a 30 mp-es menühangot hallgattuk egy másik órán keresztül. Ilyenkor mindig gondban van az ember, hogy szóljon-e ha a másik 30 embert nem zavarja. Végül szóltam. Most 80 as évek szól a rádióból.

A busz elején a tv enyhén ázik, kanyaroknál megárad, mint folyó. A mi ablakoknál is be-be csorog, de semmi komoly, védekezünk. Esik, mióta elindultunk. Tegnap éjjel óta esik. Remélem 1600 km-vel arrébb nem esik, nagy természetjárás néz ki. Puerto Madryn a fókáiról, a bálnáiról és a pingvinjeiről híres. Hemzsegnek a Valdez-félszigeten. Nóri nagy vágya a fókák. Látni őket minél közelebbről (mínusz állatkert). Majdnem mentünk úszni is velük itt. Aztán én kiestem az ujj metélésem miatt, és úgy tűnik Nóri is feladja ezt, mert fél a hidegtől. Elvileg olyat lehet, hogy adnak búvárcuccot, odavisznek, beugrasz, aztán ha bátor vagy arcon puszil a fóka, és együtt úszkáltok a tengerben. Álom marad egyelőre.

A bálnák ilyenkor ívnak, vagy mit csinálnak, télen nagy sűrűségben vannak itt bár kevesebbet ugrálnak ki a vízből. A sok tízezer pingvin csak néhány száz van itt a tél miatt. Titkon számítok kedvenc tengeri madaraimra is a partok mentén. Nagy halfarkas, kormorán, esetleg szula. Remélem mindenkivel lesz szerencsénk találkozni. Két napot leszünk összesen itt.

Visszatérve a buszozásra, két dolog lepett meg. Az egyik, hogy annak ellenére, hogy mekkora szerepe van a buszoknak, a hosszútávú közlekedésben, mennyire nincs hozzá infrastruktúra. Eddig egyszer álltunk meg, gyakorlatilag egy sáros locs pocs helyen, ami WC, étterem, egyéb dolgokból is teljesen lepattant volt. A másik az út. Gyakorlatilag az utolsó 1300 km-t egy akkora úton tesszük meg mint a 6-os út. Jobbra-balra a hatalmas semmi, elszórva mi mással mint szarvasmarhákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése