2012. július 20., péntek

Nisse ül a fűben


A skandináv népi hiedelmek egyik legjellegzetesebb szereplője a trold (vagy troll). Sokféle leírás létezik róla, vannak jó troldok és rossz troldok, szépek és csúnyák, de az mindannyiukra jellemző, hogy a föld alatt vagy kis barlangokban, lyukakban élnek. Sok csínyt követnek el az emberek rovására, ezért az emberek tartanak is tőlük, és minden lehetségeset megtesznek azért, hogy ne háborgassák őket. Izlandon például útépítés előtt kikérik a helyi „látók” véleményét arról, hogy nem zavarja-e a tervezett út a troldok nyugalmát. Ha igen, akkor áttervezik az utat.
A troldok rokona a nisse (ejtsd nissze), ő egy manócska, aki szintén tud jó és rossz is lenni. A nisszék házakban, farmokon élnek. A jók házkörüli teendőkkel töltik a napjukat, a rosszak pedig folyamatosan azon igyekeznek, hogy rossz fát tegyenek a tűzre. Az egyik legkedvesebb foglalatosságuk a házi kutya idegesítése, aki látszólag minden ok nélkül ugatásba kezd, miközben a láthatatlan nisszék a farkát húzzák vagy az orrát csikizik. 

Dániában a nisszék egyik alfaja, a julenissze (karácsonyi nissze) hozza a karácsonyi ajándékot (illetve ők is készítik az ajándékot, mint Télapó segítői). A dán wikipedia szerint a julenissze az egyetlen családos nissze, a többi mind egyedül él (bár arra nem tér ki a wikipédia hogy ha egyedül élnek akkor hogy szaporodnak, de akkor legalább a julenisszék körében ez a kérdés tisztázott).

Na lényeg a lényeg, jártunkban-keltünkben mi is találkoztunk egy kis manócskával itt Bornholmon. A fűben ült és láthatóan jól érezte magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése