2012. július 20., péntek

Halfüstölés Bornholmon - látogatás egy röjjeriben

Bornholm egyik nevezetessége a füstölt hering. Szinte minden nagyobb partmenti településen van füstölő, jellegzetes formájú kéménnyel. A haslei füstölő annyiban különleges, hogy itt minden részletében az eredeti eljárással készül a hal, illetve egy múzeum is van a szomszédban ami tömören bemutatja a füstölés történetét.

Hasle falu ebből a szempontból azért is különleges, mert amikor a füstölés ipar felfutott, akkor itt volt a legtöbb (kb 20) füstölő, és itt ezek egymás mellett vannak, nem szétszórva. A füstölés nem valami ősidők óta levő dolog (ha valaki ezt gondolta volna), hanem a múlt század végén futott fel itt Bornholmon (máshol lehet korábban is volt). A helyiek főleg sózva ették és tárolták a halat, szóval részükről ez a piaci igényekhez való alkalmazkodás volt. A XIX. század vége és az 1920-as évek között virágzott igazán ez az iparág, akkor jött létre a kb 20 füstölő, a halászok vagy a kommunák tulajdonában főleg.  Aztán lassan leáldozott ezeknek a manufaktúra szerű füstölőknek a csillaga a nagyipar megjelenése miatt. Az utolsó az 1970-es években zárt be Hasle-ban, az üzemek egy részét lebontották, más részét átalakították boltnak, étteremnek.



 




A modern turizmus és turistáinak aztán igénye lett az "eredeti" dolgokra, és Bornholmon néhány régi füstölő üzemet ismét megnyitottak. Több faluban is működik ilyen - Røgeri-t (ejtsd röjjeri) - de a hasleit biztosan meg is lehet nézni a turistának. 

Az eljárás meglehetősen egyszerű, a heringet fél órát áztatják 10 százalékos sóoldatban, utána pedig négy órán át füstölik. A füstölést végző ember folyamatosan vízzel locsolja a parazsat, hogy ne égjen meg a hal (hanem füstölődjön). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése